EXPO | Het verhaal van de Red Star Line

Met veel toeters, bellen en perspubliciteit werd op 28 september een nieuw museum in Antwerpen geopend. Het Red Star Line Museum vertelt vanaf nu het verhaal van de Red Star Line, de bekende rederij die begin vorige eeuw 2 miljoen Europeanen naar Amerika vervoerde. Sommige passagiers gingen alleen op vakantie, maar de meesten hoopten een beter leven te vinden over de Atlantische Oceaan. Ze sloegen op de vlucht voor de armoede, de oorlog of geweld, met maar één gedachte in het achterhoofd. Ze gingen op zoek naar de American Dream. Het museum brengt deze mensen terug tot leven.

red star line museum

Twee weken na de opening nam ik de trein naar Antwerpen. De reden van mijn tripje? Mijn eerste bezoek aan het nieuwe museum. Het was weer gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want waar ligt het museum nu toch? We wisten dat het in de buurt van het MAS lag, maar toen we bij het MAS aankwamen, zagen we nog niets van het Red Star Line Museum. Gelukkig kregen we ineens rode sterren op de grond in het oog. Aha! Volg de sterren! En ja, niet veel later stonden we voor de deur van het museum.

Van alle tijden

Het Red Star Line museum bevat een boeiende mix van oud en nieuw. Oude documenten en moderne technologie maken het museum niet alleen informatief, maar ook interactief.

Ook het verhaal van het museum is eigenlijk zowel oud als nieuw. Migratie is iets van alle tijden en dat brengt het museum mooi in beeld met een tijdlijn, pakkende verhalen en beroemde gebeurtenissen. En dan naar het echte verhaal: de Red Star Line.

Het complete verhaal van de Red Star Line

Het museum toont het volledige verhaal van de overtocht van de landverlaters. Wie waren die mensen? Hoe zijn ze op een schip van de Red Star Line geraakt? Wie hebben ze achtergelaten? De hele procedure die de mensen moesten doorworstelen voor ze aan boord mochten is duidelijk uitgelegd, net als wie wel of niet mee mocht. De verhalen van de schepen zelf, de bemanningsleden en het beloofde land Amerika, alles komt aan bod. Filmpjes, geluidsfragmenten en interactieve applicaties brengen het hele verhaal tot leven. Je hoort mensen uit die tijd aan het woord, al dan niet passagiers of familieleden.

Wat ik ook leuk vind aan het museum is het gebouw. Het Red Star Line Museum is gebouwd in het de historische loodsen van de rederij. Op verschillende plaatsen hangen bordjes die je vertellen wat er vroeger op die plaats in het gebouw gebeurde. Zelfs de lijnen van de douches zijn opnieuw op de grond getrokken.

Het Red Star Line Museum is een topper voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van begin vorige eeuw. En iedereen die graag verhalen hoort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s