REIZEN | Een weekendje Lille

Aangezien onze bouw al onze vrije tijd opeist, zat een reisje er niet in deze zomer. Toch snakte ik er naar om enkele dagen van huis weg te zijn. Enkele dagen andere ervaringen opdoen, andere prikkels krijgen en aan andere dingen denken. Gelukkig hadden we nog een voucher voor een weekendje Lille (of Rijsel) liggen dat dit jaar nog moest opgebruikt worden. We besloten om in september te gaan. De kans op mooi weer is dan groter en bovendien konden we echt geen weken meer wachten om er eens tussenuit te knijpen. Zo gezegd zo gedaan.

Rijsel

Ik wilde eerst meteen het eerste weekend van september gaan. Hoe sneller, hoe beter. Tot ik ergens las dat het eerste weekend van september het vaste weekend is voor de jaarlijkse rommelmarkt van Lille. 100 kilometer rommelmarkt, 3 miljoen bezoekers en allerhande animatie. Duidelijk niet het beste moment om Lille te ontdekken. We verschoven ons uitstapje wijselijk naar een weekend verder in september.

Rijsel

Op een mooie zaterdag stapten we ’s ochtends vroeg in de auto en kon ons weekendje beginnen. Twee uur later kwamen we aan in Lille, terwijl de stad langzaam wakker werd. We parkeerden de auto langs een kanaal en wandelden langs het water naar het hotel. Verschillende joggers liepen ons voorbij. Zij zochten duidelijk de zeldzame groene plekjes van de stad op. We dumpten onze bagage in het hotel en waren klaar voor de ontdekkingstocht.

Rijsel

Wat me het meeste opviel in Lille was de architectuur. Niet dat die opvallend speciaal is, maar wel heel Vlaams. Op een bepaald moment had ik het gevoel dat we even goed in Antwerpen konden zitten. Als je geen rekening houdt met het taaltje uiteraard. Al snel begonnen we te raden aan welke steden de gebouwen ons deden denken. Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven… En toch ook Parijs. We hebben zelfs gebouwen gezien die even goed bij ons in de straat hadden kunnen staan. Echt niet iets wat je in Frankrijk zou verwachten.

Rijsel

Deze Vlaamse architectuur kwamen we vooral tegen in het oude gedeelte van de stad. Er is ook een nieuw gedeelte en dat ziet er helemaal anders uit. Het nieuwe Lille wordt gedomineerd door een enorm winkelcentrum, Euralille. Strakke, moderne architectuur heeft hier de bovenhand. Leuk contrast met het oude gedeelte van de stad.

Rijsel

Lille is zeker een bezoekje waard voor iedereen die een weekendje weg wil en liefst niet te ver weg gaat. De stad heeft alles om je een weekendje tot rust te laten komen: winkels, parken, musea en bezienswaardigheden. Je kan hier nog redelijk rustig door de straten wandelen. Openbaar vervoer is er natuurlijk wel, maar alles is hier zo op wandelafstand dat je dat echt niet nodig hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s