FILM | De wanhopige zoektocht van een moeder in Changeling

Zou jij je eigen kind nog herkennen als je het vijf maanden niet meer gezien had? Zelfs als het nu ondervoed en verwaarloosd zou zijn? Ik ben er zeker van dat je zou zien of het jouw kind was of niet. Het kind ziet er misschien niet meer hetzelfde uit, maar het heeft nog steeds dezelfde ogen, trekjes en manieren om iets te zeggen. In de film Changeling probeert de politie Christine Collins nochtans iets heel anders wijs te maken. Het is 1928. Vijf maanden na de verdwijning van haar zoon vindt de politie de jongen terug. Christine herkent niets van haar zoon in deze jongen en is er zeker van dat de politie een fout gemaakt heeft. Deze heeft daar geen oren naar en haalt de ene na de andere verklaring boven voor de argumenten van de vrouw. Wie heeft het bij het rechte einde? En als de jongen Walter Collins niet is, waar is de echte Walter dan?

changeling

Christine kan genoeg redenen geven waarom de gevonden jongen haar zoon niet is: hij heeft geen manieren meer, is kleiner dan toen hij verdween en het speeltje tussen zijn tanden is verdwenen. De tegenargumenten van de politie zijn gewoonweg verschrikkelijk. Alsof de jongen ineens gekrompen kan zijn.

Het lot van vrouwen in 1928

Wanneer Christine toch niet wil opgeven en de steun van de lokale priester krijgt, wordt ze opgesloten in een tehuis voor geesteszieken. Daar proberen de dokters haar ervan te overtuigen dat ze gek aan het worden.

1928, de tijd dat er nog bijna geen vrouwen een leidinggevende functie hebben. Christine heeft deze wel. Ondanks de twijfels over haar capaciteiten heeft ze laten zien dat zij dat werk even goed kan doen als een man. En nu twijfelen ze aan haar capaciteiten als moeder.
changeling

Het is echt te gek voor woorden hoe de vrouw behandeld wordt. De agenten moeten en zullen alleen goed nieuws brengen, want dat hebben ze dringend nodig om hun imago op te krikken. Dat Christine daar het slachtoffer van is, kan hen niet veel schelen. Het is zo moeilijk om te geloven dat vrouwen vroeger zo behandeld werden. Toch is het een waargebeurd verhaal.

Elegantie en wanhoop

Angelina Jolie verdient een pluim voor haar prestatie in deze film. Haar wanhoop is voelbaar en grijpt je bij de keel. Als een echte vrouw van haar tijd straalt ze elegantie uit en ze geeft niet op. Zelfs onder de enorme druk in het tehuis blijft ze volhouden dat haar zoon nog niet gevonden werd.

Changeling is een prachtige film over een corrupte politie en een sterke vrouw die wacht op de terugkomst van haar verdwenen zoon. Pakkend en schrijnend, maar oh zo mooi.
changeling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s