DE WERF | 4 dingen die ik al bijgeleerd heb

De bouw is gestart en onze bouwgrond is nu officieel een werf. Het begin van de zomer was ook het begin van ons groot bouwavontuur. Ondertussen is de zomer voorbij en hoe zit het mijn ons huis? Wel, we hebben deze zomer gepuft, gezweet en heel hard gewerkt en nu zijn de kelder en de regenwaterput klaar. Voor we aan de bouw begonnen wist ik vrij weinig over wat er allemaal bij komt kijken. We zijn natuurlijk nog niet zo ver dat ik kan zeggen dat ik een expert ben, maar ik heb toch al een aantal dingen opgestoken.

de graafmachine

1. Er komt veel meer bij kijken dan je denkt.

Het is voor de hand liggend, maar toch stond ik er in het begin niet bij stil dat er zo veel moet gebeuren aan een huis. Kolommen gieten, de muren plakken en insmeren met scheepsteer, drainage leggen (niet bij ieder huis)… En dat is nog maar voor de kelder. Elke keer wanneer ik denk dat het tijd is om de welfsels op de kelder te leggen, krijg ik een hele waslijst van dingen die eerst nog moeten gebeuren. Maar aan elke waslijst komt een einde, zo blijkt. Heb ik dat ook weer geleerd.

2. Het is echt hard werken.

Niet dat ik dit niet verwacht had, maar ik wil het toch even vermelden. Met betonnen stenen dragen, stenen op de stelling leggen, mortel in de bak op de stelling scheppen, betonnen balken boven de deuren op hun plaats leggen…Bouwen is echt geen werk voor mensen zonder spierbundels in hun armen. Ik heb wel wat spieren gekweekt tijdens het opruimen van het bos dat nog op onze bouwgrond stond, maar toch is het nog afzien. Gelukkig heb ik steeds twee mannen in de buurt die het hele zware werk (zoals de betonnen balken) voor hun rekening nemen.

Toch vind ik van mezelf dat ik dat nog niet zo slecht doe. En alles wat ik nu nog niet kan, daar heb ik nog tijd genoeg voor om het te leren. Want de kelder is uiteraard nog maar het begin.

de kleder metsen

3. Het is moeilijk om in te schatten hoe lang iets gaat duren.

Het plan was om de kelder onder het bouwverlof (in 3 weken) klaar te hebben. We waren wel vergeten om met enkele zaken rekening te houden. Ten eerste is ons huis volledig onderkelderd en spreken we dus van een vrij grote kelder. Bovendien hebben we de stenen van de buitenmuren dwars gemetst, zodat de muren dikker werden. Het voordeel is dat we maar 1 muur moeten metsen in plaats van 2 dunnere naast elkaar, maar het nadeel is dat het veel trager vooruit gaat. Een andere belangrijke factor was het weer. Tijdens het bouwverlof trok er een hittegolf over ons land en geloof me, een hele dag in volle zon bij 30°C staan metsen is niet menselijk. En het is al zeker geen dagen aan een stuk vol te houden. Oké, we begonnen elke dag vroeg om zo iets na de middag te kunnen stoppen, maar toch, je verliest tijd. Tel deze stoorbronnen bij elkaar op en je kan al raden dat onze kelder iets later klaar was dan we verwacht hadden.

Aan de andere kant gingen de binnenmuren dan weer heel vlot vooruit. Ik heb mij nu dus voorgenomen om geen deadlines meer op het huis te plakken. Ik zal wel zie wanneer het af is. Natuurlijk worden er wel uitzonderingen gemaakt, bijvoorbeeld wanneer de ramen geleverd worden (iets voor de verre toekomst).

4. Een gebouw op een plan zien of in het echt is toch nog een groot verschil.

Het huis dat we op ons plan hebben staan hebben we helemaal uitgerekend en gepast. Hoeveel plaats heb je nodig tussen de eettafel en de zetel? Wat als de stoelen naar achteren staan? Kan je dan nog door? Hoeveel plaats heb je nodig in de gang? En op de trap? Alles was juist groot genoeg getekend. En dan zie je ineens de keldermuren voor je opdoemen en vraag je je af of het allemaal wel klopt. Is alles wel groot genoeg? Of is het juist te groot? Hoe dan ook, we gaan pas echt weten of we de juiste afmetingen genomen hebben als het huis af is. Ik heb er wel vertrouwen in.

Mylo in de kelder

De dingen die ik bij geleerd heb zijn nog niet zo bijzonder, maar ze hebben mij toch al aan het denken gezet. Ondertussen zijn we klaar voor de volgende stap in ons bouwproject en ik ben ik helemaal klaar voor. Klaar om bij te leren. Klaar om hard te werken. Klaar om ons huis vorm te zien krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s