FILM | De zoektocht naar Bin Laden in Zero Dark Thirty

Sinds 11 september 2001 was Osama Bin Laden de meest gehate en gezochte man ter wereld. De Amerikanen zochten jarenlang naar zijn schuilplaats en op 2 mei 2011 kregen ze hem te pakken. Het laatste uur van de terrorist was geslagen en Amerika haalde opgelucht adem. Kathryn Bigelow (regisseur van o.a. The Hurtlocker) maakte van deze zoektocht de film Zero Dark Thirty. Daarbij ging ze niets uit de weg, zelfs de folteringen die de Amerikanen uitgevoerd hebben niet. Dat leverde haar veel kritiek op, maar ook een ijzersterke film.

jessica chastain in zero dark thirty
Het hoofdpersonage van de film is de jonge vrouw Maya, net bij de CIA en al meteen ingezet voor de zware taak van het vinden van Bin Laden. Ondanks de twijfels van haar collega’s, bijt ze zich vast in de zaak. Tien jaar lang laat ze de zoektocht niet rusten. De gevolgen zijn dramatisch maar Maya weigert op te geven. En dan denkt ze de terroristenleider gevonden te hebben…

Rauw en geloofwaardig

Zero Dark Thirty is een rauwe film over de toestand in Afghanistan, na de inval van de Amerikanen. Folteringen van mensen die verdacht worden meer te weten, bomexplosies terwijl je zit te eten, niet weten wie te vertrouwen… Geen wereld voor doetjes. Dat vind ik net de kracht van de film. Zero Dark Thirty laat zien hoe veel gevaar de Amerikanen lopen in Afghanistan, maar dat ze aan de andere kant zelf ook geen engeltjes zijn. Alles en iedereen moet wijken voor hun doel.

De andere kracht van de film is Jessica Chastain (Maya). Haar doorzettingsvermogen en kracht lijken oneindig te zijn. Net wanneer je denkt dat ze bijna geen gevoelens meer heeft, zie je even de wanhoop in haar ogen en voor je het weet smijt ze zich weer op haar taak. Een taak die ze koste wat het kost tot een goed einde wil brengen.

zero dark thirty

Ondanks de kritiek op de film, had Bigelow de folteringen niet weg moeten laten. Als je een verhaal vertelt, moet je het helemaal vertellen. We wéten dat de Amerikanen gefolterd hebben. Laat dat deel weg en de geloofwaardigheid van de film stort als een kaartenhuis ineen. Bovendien laat Bigelow zien dat niet de folteringen, maar gezond verstand voor de goede afloop gezorgd heeft.

Zero Dark Thirty schept een donker, maar realistisch beeld van de zoektocht naar Bin Laden en laat zien dat het geen zwart-wit verhaal is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s