SERIE |The White Queen, de verfilming van de boeken van Philippa Gregory

Toen ik hoorde dat de driedelige boekenreeks The Cousins’ War van Philippa Gregory verfilmd zouden worden, kon ik al niet wachten op het resultaat. Niet dat ik de boeken al gelezen heb (The White Queen staat wel in mijn boekenkast op mij te wachten), maar de geschiedenis van de Britse koningen interesseert me wel. Hoe waarheidsgetrouw de boeken van Gregory zijn weet ik niet, maar ik verwachte sowieso door de verfilming vooral in de sfeer te komen van de strijd om de troon en alle intriges die daarbij horen. The White Queen bestaat uit 10 afleveringen, waarvan de eerste op 16 juni op BBC One werd uitgezonden en de laatste gisteren.

the white queen

Catfight in de Middeleeuwen

The White Queen begint als het verhaal van twee kanten van één familie, The House of York en The House of Lancester, die op het einde van de 15e eeuw strijden om de troon van Engeland. Wanneer King Edward IV trouwt met Elisabeth Woodville, ziet diens adviseur Richard Neville zijn macht aan het hof krimpen. Vastbesloten om dat te vermijden keert hij zich tegen de koning en probeert hij één van zijn dochters op de troon te krijgen. Zijn dochter Anne Neville ziet dat wel zitten en doet er alles aan om koningin te worden. En dan is er ook nog Margaret Beaufort die koste wat het kost haar zoon Henry Tudor op de troon wil. Zo groeit The White Queen uit tot een strijd tussen drie vrouwen die vechten om hun man of zoon op de Engelse troon te krijgen.

the white queen elisabeth

Een leven is niet veel waard

Drie vrouwen die strijden.. en ik kon geen partij kiezen. Alle vrouwen kon ik begrijpen, maar ook hadden ze allemaal iets slechts in zich, iets dat hen harteloos maakte. Bij Margaret Beaufort heeft het wel 7 afleveringen geduurd voor ik haar een beetje kon begrijpen. Zij kwam te veel over als een krankzinnige vrouw die geloofde dat het Gods wil was dat haar zoon op de troon kwam. Niet mijn favoriete personage.

The White Queen Margaret

Zoals ik al zei keek ik de serie vooral om in de sfeer te komen van de Rozenoorlog (de strijd tussen de twee huizen). En of dat gelukt is. Aan de ene kant zijn er de achterbakse complotten en onstopbare drang van bepaalde mensen om de heerser van Engeland te zijn. En de vele terechtstellingen die daarbij horen. Maar er zijn ook veel mensen die jong sterven door een ziekte. De ontelbare doden doen mij vermoeden dat een leven niet veel waard was in die tijd. Aan de andere kant is er de pracht en praal van het hof, die zich hier vooral in de kledij en de feestjes uit. Ik heb echt zitten genieten van de lange, mooie jurken die de vrouwen droegen. Ja, die jurken zijn de enige reden dat ik graag in die tijd geleefd zou hebben.

Vlaanderen boven

Wat voor ons, Belgen, ook leuk is aan de serie is het feit dat alle scènes opgenomen zijn in ons land. De meeste in Brugge en Gent, maar ook enkele in Ieper en Damme. Ik begrijp wel waarom ze dat gedaan hebben, Brugge ademt immers de Middeleeuwen en enkele keer ik door die stad wandel heb ik het gevoel terug in de tijd te zijn gegaan. Heerlijk. Toch vind ik dat je aan de stijl van enkele gebouwen kan zien dat ze in België staan en niet in Engeland. Niet dat mij dat stoort, maar Britse critici hebben er blijkbaar toch moeite mee. Naast de Vlaamse architectuur komen er ook verschillende Vlaamse acteurs in de serie voor. Veerle Baetens is daarvan waarschijnlijk de bekendste en ook degene die er het meeste uitspringt.

the white queen Anne

Binnenkort nog een keer

Ondanks het feit dat de serie door critici volledig met de grond gelijk gemaakt is, heb ik er toch van genoten. Ik ging helemaal op in het verhaal en keek steeds weer uit naar de volgende aflevering. Ik vind het echt spijtig dat de serie gedaan is. Gelukkig zenden ze de afleveringen binnenkort uit op Eén. En dan kijk ik gewoon nòg een keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s