BOEK | Inferno van Dan Brown: een mysterie in Dante’s hel

De boeken van schrijver Dan Brown hebben nog weinig promotie nodig. Het succes van De Da Vinci Code heeft er voor gezorgd dat miljoenen fans hunkerend uitkijken naar elk nieuw boek dat de Amerikaanse schrijver uitbrengt. Toch heeft Brown voor de komst van zijn nieuwste, Inferno, een stunt op poten gezet om ons nog nieuwsgieriger te maken. Net als bij Het Verloren Symbool besloot hij om alle vertalingen van het boek gelijktijding met het origineel (in het Engels uiteraard) te laten uitkomen. Voor deze vertalingen stopte hij de vertalers in een bunker in Milaan, volledig afgesloten van de buitenwereld. Ze werden voortdurend bewaakt en geen enkel papiertje mocht de bunker verlaten. Het Nederlandse vertaalteam was hetzelfde lot beschoren, maar dan in de kelder van een Londense uitgeverij. Alles was zo voorzien dat niets openbaar gemaakt kon worden voor het boek op de markt was. Aangezien het boek wereldwijd op dezelfde moment verscheen was dat wel noodzakelijk, maar de hele sfeer er rond lijkt mij toch iets typisch voor Dan Brown. Mij heeft hij in ieder geval al super benieuwd gemaakt naar zijn nieuwste boek. Is dat even mysterieus als zijn actie van de bunkers?

infeno van Dn Brown

Geheime raadsels

Vanaf de eerste pagina laat Brown de mysteries op ons los. Professor Langdon wordt wakker in een ziekenhuis in Florence. Hoe is hij daar gekomen? En wat doet hij in godsnaam in Italië? Wanneer er niet veel later een moordpoging op hem plaatsvindt, weet Langdon met de hulp van dokter Sienna Brooks aan zijn belager te ontsnappen. Dan ontdekt Langdon dat hij een projector bij zich draagt. Op deze projector is een aangepaste tekening Dante’s hel van Botticelli  te zien. Proberen ze hem hiervoor te vermoorden? Al snel blijkt dat hij nergens veilig is. Half Florence zit achter hem aan. Langdon staat nu voor twee grote uitdagingen: uit de handen van zijn achtervolgers blijven en uitzoeken waar hij mee bezig was voor zijn geheugenverlies.

Als een trein door de kunstgeschiedenis

Zoals verwacht heeft Brown zijn typische kenmerken weer in het boek gestopt. Het genie professor Langdon, veel codes en mysterie, achtervolgingen en kunstgeschiedenis. Vooral dat laatste is in Inferno genoeg aanwezig. We worden niet alleen door de geschiedenis van de prachtige gebouwen en kunstwerken in Florence en Venetië gegidst, natuurlijk wordt ook De Goddelijke Komedie van Dante uit de doeken gedaan. Dante’s wereldberoemd boek staat al een tijdje op mijn verlanglijstje, maar ik lijk er maar niet aan toe te komen. Na het lezen van Inferno ben ik helemaal in de ban van het boek. In die taak is Brown alvast geslaagd.

De andere geschiedenislessen wisten mij ook zeker te boeien, al haalden ze wel snelheid uit het boek. In een spannende achtervolging wil ik liever weten of Langdon kan ontsnappen, dan wie dat paleis gebouwd heeft. Toch zit het boek vol geschiedenislessen die je eigenlijk niet mag missen.

inferno van dan brown

Ondanks de geschiedenislessen heeft Brown deze keer een actueel thema gekozen om zijn boek rond op te bouwen. Een thema dat zeker genoeg stof tot nadenken biedt.

Nog meer mysterie

De codes, mysteries en cliffhangers zorgen ervoor dat Inferno leest als een trein. Langdon weet niet wat er gebeurd is en wie hij kan vertrouwen. In zijn zoektocht naar antwoorden raakt hij steeds meer het spoor bijster. Kan hij zichzelf wel vertrouwen? Maar hij is niet de enige. Ook de lezer wordt voortdurend op het verkeerde been gezet. Wie je denkt te kunnen vertrouwen is dat misschien helemaal niet, of toch wel. En is alles wel zo gebeurd als je denkt dat het gebeurd is? Er komen in ieder geval genoeg vragen boven om je tot het einde geboeid te houden. Spijtig genoeg is dat einde juist het zwakste deel van het boek.

Dan Brown kon geen beter moment kiezen om dit boek uit te brengen, want hij lijkt mij een echt zomerboek. Het leest snel, heeft korte hoofdstukken, bevat genoeg spanning en raadsels, maar is toch geen boek waar je hard bij moet nadenken. Ideale vakantielectuur dus. Ik heb er van genoten en kijk alvast uit naar de film. Misschien in tussentijd De Goddelijke Komedie eens vastpakken?

Advertenties

Een gedachte over “BOEK | Inferno van Dan Brown: een mysterie in Dante’s hel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s