BOEK | Hoop en liefde in die gruwelijke Winter in Madrid

Over WOII zijn de verschrikkelijkste verhalen bekend, maar dat was spijtig genoeg niet de enige oorlog die er rond die periode in Europa werd uitgevochten. Zo was er ook de Spaanse burgeroorlog. Het boek Winter in Madrid neemt je mee naar de periode juist na die burgeroorlog en vertelt het verhaal van het verwoeste Spanje, de vergane hoop en gelukkig ook een sprankeltje liefde in de horror.
winter in madrid

Terwijl de Britt Harry Brett nog hersteld van het trauma dat hij bij de Slag om Duinkerke opliep, krijgt hij de vraag of hij als spion naar Madrid wil gaan. Daar moet hij zijn oude schoolkameraad Sandy Forsyth bespioneren. Sandy is zakenman en zou op een goudmijn gebotst zijn, iets wat de Spaanse oorlogsreserves terug zou kunnen aanvullen. Onder het mom van tolk voor de Spaanse regering vertrekt Harry naar het Zuid-Europese land. In zijn zoektocht naar Sandy komt hij Barbara tegen, de vroegere vriendin van een andere schoolkameraad van hem, Bernie. De ontmoeting roept bij Harry herinneringen op aan Bernie, die in de Spaanse burgeroorlog ging vechten en daar vermoedelijk ook gesneuveld is. Barbara woont nu met Sandy samen, maar is Bernie duidelijk nog niet vergeten.

Hartverscheurende ellende

Spanje is een hoopje ellende. De mensen zijn bang en hebben niets meer na de oorlog. Enkel op de zwarte markt zijn de dagdagelijkse dingen nog te vinden, maar die is alleen toegankelijk voor de rijken. De armen hebben de hoop opgegeven en proberen gewoon te overleven. Het is hartverscheurend om te lezen hoe erg de mensen het toen hadden. Harry, die als tolk van de regering niets te kort komt, schaamt zich zelfs voor zijn huis als hij ziet hoe de Spanjaarden moeten leven. Hij moet zich enorm aanpassen in een land waar het krioelt van de spionnen. Hij gaat zich afvragen of hij zelf wel geschikt is voor de job.

winter in madrid

Naast het leven in Madrid vertelt de schrijver C.J. Sansom ook het verhaal van de oorlog. Sluit Franco zich aan bij Hilter of zal Spanje neutraal blijven? Een heuse geschiedenisles van het moderne Europa. Maar wel een sterk en goedgeschreven geschiedenisles.

Spanning en hoop op een goede afloop

Winter in Madrid beschrijft niet alleen op prachtige wijze de gruwelijke situatie, het boek is nog eens spannend ook. Wat voert Sandy in zijn schild? En wat is er met Bernie gebeurd? Het einde is misschien niet wat je verwacht, maar het maakt het verhaal wel nog realistischer. Het doet je er bij stilstaan dat deze situaties wel degelijk werkelijkheid konden geweest zijn.

Het boek is een echte aanrader voor wie niet alleen wat spanning wil, maar ook iets wil bijleren over de geschiedenis van de 20ste eeuw. En als ik nog een tip mag geven: het verhaal bestaat in dwarsliggerformaat. Superhandig! Als je niet weet waarom dat handig is, lees dan mijn 12 voordelen van de dwarsligger.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s