Passie op de dansvloer

Het is al broeierig heet in de zaal als we aankomen. Uit de boxen klinken de zuiderse klanken van de salsa. Tientallen koppels hebben zich een plaatsje op de dansvloer toegeëigend en draaien rond dat het een lieve lust is. Het is zo’n drukte dat ik niet eens kan zien wie nu precies wat doet. Moet ik daar zo dadelijk gaan tussen staan? Ik ben er toch niet gerust in. Dit is duidelijk mijn eerste salsafeestje.

Hoewel ik al enkele maanden salsalessen volg heb ik geen flauw idee wat de dansers aan het doen zijn. Benen vliegen in de lucht, armen vinden een schouder om op te leunen. Moet ik dit allemaal nog gaan leren? Ik slik even. Eén ding valt me op: salsadansers kan je niet in een hokje duwen. Jong, oud, dik, dun, macho en bedeesd, iedereen kan salsa leren. Het vergt alleen jaren training om de passie onder de knie te krijgen.

salsabron foto

Als echte beginners voelen we ons nog veel te onervaren om ons aan een dansje te wagen. Toch moet ik ineens mijn stoute schoenen aantrekken als ik ten dans gevraagd word. Terwijl ik mijn danspartner de vloer op volg hoop ik alleen maar dat ik ga weten wat hij gaat doen, of dat ik toch op zijn minst kan volgen.

Ik doe mijn best en probeer zo goed mogelijk de pasjes die ik al geleerd heb na te doen. Als hij zijn hand omhoog doet draai ik en als hij aan mijn arm trekt proberen mijn voeten te volgen in de richting die hij aangeeft. Ineens weet ik het niet meer. Hij lacht, ‘gewoon draaien’. Wanneer ik niet veel later dan toch draai, lacht hij weer. ‘Het maakt niet uit of je nu 1 of 2 keer draait.’ Oeps. Ik lach ook. ‘Ik heb geen flauw idee wat ik moet doen. Ik probeer gewoon te volgen.’ ‘Dat is het belangrijkste, daar draait salsa om.’ Gewoon draaien en volgen dus.

Mijn eerste salsafeestje heeft wel indruk op mij gemaakt. Salsa is een moeilijke dans, maar ik ben nu meer dan ooit overtuigd om het te leren. Wat ik die dansers hier heb zien doen, dat wil ik ook kunnen. Veel oefenen is de boodschap. En van mijn stoel komen en dansen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s