Wereldberoemde foto uit Vietnamoorlog wordt 40

Elke dag worden er miljoenen foto’s gemaakt. Een klein deel van die foto’s wordt gemaakt door beroepsfotografen en een selectie daarvan komt in aanmerking voor publicatie. Ondanks de enorme hoeveelheid aan beeldmateriaal zijn er slechts een handvol foto’s die de wereld rondgaan en die bekend worden. Een van die beroemde foto’s gaat vandaag al 40 jaar mee. Op 8 juni 1972 maakte Nick Ut de foto Napalm Girl, de foto die hem wereldberoemd zou maken en hem zelfs een Pulitzerprijs zou opleveren.

napalm girl

Dit is de foto Napalm Girl

Napalm Girl is de foto met het naakte meisje die na een aanslag met napalmbommen op de vlucht slaat. De foto zou het symbool worden van de oorlog in Vietnam en bij de Amerikanen een afkeer van de oorlog losweken. En dan te denken dat de foto misschien zelfs nooit gepubliceerd was geworden. De reden? Het naakte meisje. De foto werd eerst als te provocerend gezien. Gelukkig kreeg Horst Faas (de man die nog geen maand geleden overleed) de foto onder ogen. Hij stond er op dat de foto gepubliceerd zou worden. Het beeld was te belangrijk en had te veel nieuwswaarde om weg te gooien. 40 jaar later kan ik Faas alleen maar gelijk geven. Sterke beelden moeten getoond worden, zeker over zo’n onderwerp.

P.S. De foto toont een momentopname van de gebeurtenis, maar er zit nog een aangrijpend verhaal achter. Een verhaal dat net als de foto de moeite is om even bij stil te staan. Klik hier als je het achtergrondverhaal wil lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s